Sydorchuk had juist de vijfjarige masteropleiding farmacie aan de universiteit van Kiev afgerond, toen ze voor oorlogsgeweld vluchtte uit Oekraïne. In Nederland mag zij met haar diploma niet als apotheker aan de slag. Vandaar dat ze een tijdje in een laboratorium had gewerkt, maar ze miste het om met mensen bezig te zijn.
“Het gesprek verliep heel positief”, vertelt Den Haak. ”Tegenover me zat een spontane dame. Ze vertelde dat ze al anderhalf jaar in Nederland is en heel hard bezig is Nederlands te leren. Nu hebben wij veel internationale klanten, dus is een Engelssprekend teamlid meer dan welkom. Maar een goede beheersing van de Nederlandse taal is wel een voorwaarde voor patiëntcontact. Daarom begon ze in ons drogisterijgedeelte.”
Oplossing
Volgens Sydorchuk verblijven momenteel tientallen, zo niet honderd(en) Oekraïense apothekers in Nederland, die heel graag de handen uit de mouwen willen steken. “Zij komen nu niet aan de bak”, zegt Den Haak, “terwijl wij met zoveel vacatures zitten. Daar moet toch een oplossing voor zijn …”
Tijdens een evaluatie gaf Sydorchuk aan grotere ambities te hebben dan alleen huidproducten te verkopen, “dus is ze nu begonnen met logistiek werk in de apotheek. Daarnaast volgt ze een training om de Nederlandse behandelrichtlijnen onder de knie te krijgen, waarna ze ook aan de balie kan werken.”
Den Haak, die collega-apothekers wil helpen die ook een Oekraïense apotheker in hun team willen opnemen, is heel tevreden met zijn nieuwe kracht. Hij spant zich nu in om voor haar een visum als kennismigrant aan te vragen. “Ik merk: ze begrijpt het gewoon. Ze functioneert op het niveau van een apotheker.”
Edwin den Haak met naast hem Myroslava Sydorchuk: “Ik merk: ze begrijpt het gewoon.”